V Ugandi je medicinski tehnik spoznal, da bolniki bolj kot zdravila potrebujejo hranljivo prehrano.
Ta prelomna ugotovitev je sprožila gibanje, ki rešuje tako ljudi kot tudi sadje.
Prelomna ugotovitev pod mangovcem
Pred 14 leti se je Francis Asiku vozil domov iz bolnišnice v severni Ugandi.
Videl je hudo podhranjenega štiriletnika, kar ga je močno pretreslo.
Med potjo je opazil ptice, ki so se gostile z mangi, gnijočimi pod drevesi.
Zastavilo se mu je vprašanje: zakaj to hranljivo sadje propada?
Zakaj ga ne pojejo ljudje, ki ga najbolj potrebujejo?
Iz tega je nastal projekt Mango – lokalna pobuda, ki rešuje življenja.
Ne čakajmo rešitve od države
“Ali bomo čakali na vlado, medtem ko se stanje slabša?”
To vprašanje je postavil svojim prvim sodelavcem pri projektu.
Podhranjenost je velik problem po vsej Afriki, tudi v Ugandi.
Po podatkih Christian Science Monitor kar četrtina otrok zaostaja v rasti.
Velik mango ni čudežna hrana, a vsebuje ogromno vitamina C ter baker, kalij, folat, vitamin A, mangan in vitamin E.
Izziv shranjevanja brez hladilnikov
Skoraj 40 % manga v vaseh, kot je Midigo, propade, ker nimajo hladilnikov.
Zato se je projekt Mango odločil, da bodo mango narezali in shranili v kozarcih.
Vsako pomlad in zimo pripravijo mango z vrelo vodo in malo sladkorja.
Tako lahko zdrži vse leto.
Kozarce nato razdelijo zdravstvenim centrom in begunski skupnosti.
Med pandemijo COVID-19 so razdelili kar 12.000 kozarcev manga.
Hranilna prihodnost s sušilnikom na sončno energijo
Asiku je postal lokalni junak in učitelj prehranske osveščenosti.
Ima sadovnjak s 310 hibridnimi drevesi manga, odpornimi na muhe in vreme.
A ve, da mango ni dovolj – skoraj ne vsebuje beljakovin, železa ali vitamina B1.
Zato je ob donacijah uspel kupiti solarni sušilnik.
Z njim suši tudi bamijo in jajčevce, ki vsebujejo druge pomembne vitamine.
Tako dodaja vitamin K, B1, magnezij in kalcij.
Upanje v steklenem kozarcu
Upa, da bo prejel dovoljenje za širšo distribucijo svojih živil.
“Zadovoljstvo je, ko na koncu dneva vidim nasmehe svojih ljudi,” pravi Asiku.
Podhranjenost še obstaja, a to ni razlog za obup.
Njegov projekt dokazuje, da sprememba pride z dejanji – tudi, če se začne pri enem samem mangovcu.

Francis Asiku, ustanovitelj organizacije Uganda Mango Project