Menu

Vrnite zdravo kmečko pamet v šole, saj imajo otroci premalo osnovnih življenjskih veščin

Lep dan 29. 7. 2019 ob 15:10

Učenci pogosto pravijo, da se v šoli ne učijo “resničnega sveta”, in to je pogosto zelo resnično. Naučijo se metod in računanja napredne matematike, vendar morda ne vedo, kako zlikati perilo, skuhati večerjo ali kakšno od drugih osnovnih življenjskih veščin, ki jih lahko pridobijo skozi vsakdanje življenje.

  

 

 

Medtem ko lahko starši veliko naredijo za poučevanje otrok doma, lahko izobraževalni sistem bolje pripravi mlade v šolskem sistemu, družbi in doma. 

Od učencev se pričakuje, da odločajo o poteku svoje prihodnosti, karieri, vendar pogosto ne znajo preprostih nalog, s katerimi se soočajo v vsakodnevnem življenju. 

 

 

Na primer: veliko učencev se še ne zaveda, da bodo, ko bodo imeli premoženje, odgovorni za plačevanje davkov do konca svojega življenja. 

Od učencev se pričakuje, da sestavljajo Shakespearijev sonet, vendar ne vedo veliko o davkih, kreditnih karticah ali financah. 

 

To vzpostavlja neravnovesje v našem izobraževalnem sistemu, kjer srednješolci vstopajo v »resnični svet« z zelo malo znanja o resničnem svetu. 

Zato je vse več pobud, da bi imeli v šolah nekakšen predmet v stilu »Spretnosti za življenje«.

 

 

Obstaja veliko spretnosti, ki jih je mogoče pridobiti skozi takšen predmet.

Učenci se morajo naučiti vsega, od osnovnih spretnosti kuhanja, priprave proračuna, upravljanja časa in ostalih pomembnih življenjskih veščin.

 

Tak predmet bi jim pomagal ugotoviti njihove prednosti in slabosti ter bolje ceniti trdo delo, ki ga opravljajo njihovi starši.

Kako čudovito bi bilo, če bi se otroci naučili, da prispevajo v proračun in sami kupujejo živila? 

 

Te preproste življenjske spretnosti, pridobljene v sklopu takšnega predmeta, so nekaj, kar bi morali vedeti ljudje vseh starosti. 

 

Foto: Pixabay

 

Akademski predmeti so pomembni, vendar jih je treba uravnotežiti s tistimi, ki se zdijo plod zdrave pameti, ki se jih mnogi učenci še niso učili.

 

Naučili se bodo spretnosti, kot so kuhanje ali šivanje, kar jim bo pomagalo, da te stvari v svojem življenju bolje cenijo. 

Ne podcenjujte pomembnosti zdrave kmečke pameti.

 

To je trdna izhodiščna točka za življenje.