Menu

Otrok, ki vas najbolj vznemirja, je pravzaprav vaše ogledalo

Lep dan 29. 7. 2019 ob 14:50

Normalno je, da se razprave in razlike v mnenjih pojavijo v vsaki družini.  Vendar pa je morda tisti otrok, s katerim denimo mama ne najde skupnega jezika, pravzaprav njeno ogledalo. 

 

 

Glede na  študijo z naslovom "Kaj vas moti pri drugem, morate razčistiti z vami" (ki jo je pripravila Marta Segrelles iz Španije), v mnogih primerih starši ne sprejemajo določenih stališč svojih otrok ali jih poskušajo popraviti natančno tako, kot bi želeli sami. 

In to lahko vodi do težkih "bojev".

 

 

Po psihologiji je projekcija definirana kot obrambni mehanizem. 

To se zgodi, ko oseba drugi osebi pripisuje misli in stališča, ki jih ne more prenašati. 

 

To je situacija, v kateri se dobesedno projektirajo druga čustva, ki jih človek ne more sprejeti.  

To se pogosto zgodi zato, ker bi sprejem teh čustev spravil posameznika iz svojega območja udobja, kar bi povzročilo tesnobo ali stres.

 

 

Toda nekaterim je lažje prenesti občutke na zunanjega dejavnika in biti jezen na ta zunanji dejavnik, kot da se soočijo z resničnostjo. 

Po navedbah španske psihologinje Marte Segrelles je veliko stališč, ki so jih sprejeli ljudje, podedovanih od staršev. 

 

Otroci opazujejo, kako delujejo starši v različnih situacijah. 

 

Še posebej v adolescenci, ko se osebnost začne opredeljevati, najmlajši sprejemajo vedenje svojih staršev, od načina, kako govorijo do načina, kako se odzivajo.  

Tudi čustveno stanje očeta ali matere lahko vpliva na psihološki razvoj otrok.

 

Ko ti isti ljudje postanejo očetje in matere in vidijo, da njihovi otroci delajo iste napake, samodejno čutijo željo, da jih popravijo, da bi preprečili prihodnja obžalovanja. 

 

Psihologinja navaja, da je najprej pomembno, da starši poskušajo rešiti svoje probleme in šele nato se obrniti na svoje otroke. 

 

Tu je nekaj načinov, kako se temu izogniti: 

  • Pred neodobravanjem poskušajte problem videti objektivno. Pred sodbo se postavite v čevlje drugega.
  • Ocenite način, na katerega naslovite svojega otroka, ton glasu in besede, ki jih uporabljate.
  •  

 

 

  • Če vaš otrok ne gleda na vaš nasvet pozitivno, se pači ali zavija z očmi, ne pozabite, da bi se verjetno odzvali na enak način. Poskusite, da vas ne prevzame jeza.
  • Če se pogovor poslabša in začnete izmenjavati besede, ki lahko prizadenejo drug drugega, je bolje, da pogovor ustavite in nadaljujete drugič.

 

  • Pomembno je nadzorovati svoja čustva. Bolj mirni ste, bolj spokojno boste prenesli besede drugemu. Po drugi strani pa se bo, če se bo spremenilo, to odražalo tudi v otroku in otrok bo ponavadi sprejel isto držo.

  • Preživite kakovosten čas z vašim otrokom. Bistveno je, da vzpostavite zdrave vezi in ustvarite dobre spomine.